Takšni in drugačni utrinki…

Potepanje po Stockholmu…

31.08.2011

… ali kako Polar Bear spoznava to čudovito mesto…

Lepota večjih metropol je v tem, da so zelo enostavne za orientirati.  Pa sem si še vedno v telefon zapisal naslov in pa zapičil buciko v google maps ( seveda nič od tega nisem potreboval, huh huh)…

Spakiral sem nahrbtnik in zaklenil stanovanje ter se podal v ”the great unknown”

Vožnja s podzemno se izkaže za eno izmed najbolj enostavnih in najhitrejših načinov premikanja po mestu. 200 kron vas pride 3 dnevna karta, ki pa pazi to: velja tudi za vse avtobuse in tramvaje.  Kolk dobr’ ann:)) …  Kako lepo bi bilo če bi imeli kaj takega v Ljubljani, pomojem se v življenju ne bi več izgubil v naši prestolnici…

Druga stvar ki sem jo na mojo ne-srečo ugotovil je pa ta, da je v Stockholmu totalno brezveze zgodaj vstajati, sploh če si turist… namreč vsi muzeji in ostale znamenitosti se odprejo nič prej kot pa ob 10ih dopoldne:) Zgolj v vednost hehe:)) … pa sem nekako le obrnil to v svojo prid in se odpravil na en tak orientacijski pohod.

Gamla stan ali po naše Staro Mesto je dobilo tako ime šele leta 1980. Pred tem se je imenovalo Staden mellar broarna ali Mesto med Mostovi. Slikovite ozke ulice po malem spominjajo na staro Ljubljano, ena izmed ulic ki vodijo proti kraljevi palači bi bila lahko poimenovana tudi Mala Italija, namreč ena do druge se držijo italijanske restavracije, picerije, kavarnice in podobni lokalčki… na vrhu ulice stoji veličastna Stockholmska katedrala. Najbolj znana je po tem, da se v njej odvijajo kraljeve poroke in ostale ceremonije. Zadnja je bila poroka Princese Viktorije Švedske lansko leto.

Na drugi strani cerkve se pokaže Kraljeva Palača v vsej svoji veličastnosti… Ogled le-te mi je vzel večino dneva, vsaka sekunda preživeta ob ogledovanju notranjosti kot tudi zunanjosti pa mi bo za vedno ostala v spominu.  Umetnije me vedno znova čisto prevzamejo, bolj kot to pa me prevzame delo vloženo v ustvarjanje le-teh in dejstvo da v časih ko so nastajale sploh niso imeli tako sofisticirane tehnologije kot jo imamo dan danes…  Za češnjico na vrhu smetance pa sem ujel še menjavo kraljeve straže pred palačo.  (kasneje pripopam še kakšen filmček) Aja pa stražarke majo vmes. Par tako fletnih je bilo vmes, da sem le s težavo ujel jezik, da se mi ni odrolal po tleh, haha… in od tej priložnosti sem srečal prve dva Slovenca v mestu:) Dva mlada fanta iz Domžal oziroma okolice ki sta se z kolesi odpravila  na pot iz Stockholma proti Bruslju… Pravita da bosta na poti mesec in pol (vso srečo na poti!)

Prvi dan potepanj sem zaključil še s pit stopom v bližnji trgovini: kupil sem nekaj špecerije in skoraj umrl od smeha ko sem iskal piščanca: kyckling :)

… Današnji dan sem nadaljeval nekako tam kjer sem zaključil prvega. Ogledal sem si Mestno hišo, in se še enkrat sprehodil po ulicah starega mestnega jedra… Rad opazujem ljudi in rad se nekako zlijem s celoto…

… v vsej moji zamišljenosti me ogovori ena zelo luštkana gospodična: ” free hug, ej? in še preden sem se zavedel sem zinil ‘’sure” in sva si padla v objem:) še zdejle mi gre na smeh, ha ha :)

Potepanje sem zaključil ravno pred nevihto:)

Za zaključek potepanja sem si doma pripravil kosilo na štedilniku znamke Gorenje in si privoščil skodelico kofeta ( po dveh dneh mi je končno uspelo prepričati ekspreso mašino, da mi skuha kavo) :) … Večer pa sem zaključil v družbi Emme in Simona:) lepo ju je bilo srečati po skoraj letu dni ko smo bili skupaj v Novi Zelandiji…

… se nadaljuje…

Polar Bear

  • Share/Bookmark
 

Brez komentarjev »

Še brez komentarjev.

Komentiraj

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

RSS vir za komentarje. | TrackBack URL